Project

Clear as Daylight

Clear circulation, light and views provide for a calming interaction with the justice system

Fall River Justice Center

Commonwealth of Massachusetts
Fall River, Massachusetts

Located on historic South Main Street, this secure, modern facility replaced two older court buildings. The entire building, including each of the nine courtrooms, was infused with natural light. The compact, L shaped form provides for efficient and secure circulation. The public space, shaped as an embracing ellipse, creates a welcoming civic space with unparalleled views across the harbor.

Share via
Size
154,000 SF
Scope
New Construction
Program
Nine Courtrooms, Clerk and Probation Offices, Law Library, Jury Pool, Detention Areas
Sustainability
LEED Gold
Awards
2007 AIA Academy of Architecture for Justice Knowledge Community Justice Facility Review
In the news
No items found.
No items found.
“The clean lines and overall simplicity reflect the efficient design while simultaneously highlighting all the wonderful detail, such as in the stunning courtroom ceilings”
Elizabeth Minnis, AIA, Deputy Commissioner, Planning, DCAMM
No items found.

The curved form in preparation to welcome glass... The shape and transparency of the facade was designed to embrace the surrounding neighborhood and create a sense of openness to the public.

No items found.
“I want to say that you, Tony and your staff really "listened" to us and helped us to shape our program needs into a very striking and handsome building... your firm's skills and design expertise are evident for all to see.”
Richard L'Heureux, Manager, Programming, Planning and Design | Retired, Court Capital Projects + Facilities Management