Project

Beyond Books

Designing Geier Library’s next chapter

Berkshire School Geier Library

Berkshire School
Sheffield, Massachusetts

Originally built in 1954 as a gymnasium, the extensive renovations to the Geier Library marks FA’s third successful project at the Berkshire School. Collaborated with the school’s stakeholders and our team of consultants, FA reimagined the school library to include exhibition space for student artwork and spaces to gather and relax. The project improved energy efficiency, lighting, and enhanced architectural features to create welcoming,flexible, and functional spaces to serve the school for the long term. The project was completed in two phases: the first focused on the exterior restoration; and the second on the interior renovations, space planning and design.

Share via
Size
16,800 SF
Scope
Renovation
Program
Library, Meeting Areas
Sustainability
Awards
No items found.
In the news
No items found.
No items found.
“The renovated library supports the mission of Berkshire School by teaching our students the skills necessary to thrive in today’s complex interconnected world and by developing a collection of print and digital resources that support the academic, athletic, artistic and recreational goals of the entire community.”
Pieter Mulder, Head of the Berkshire School

No items found.

FA’s proposed design involved programming and reconfiguring the overall function of the space including more group meeting areas, perch spaces and all new fixtures, furniture and finishes.

No items found.
“The new design adds function, technology and social space to this robust, historic building. The quiet interior environment—suffused with natural daylight—now welcomes students and encourages their engagement.”
Christopher Lane, Senior Associate, Finegold Alexander